Wonen in ultieme luxe en comfort

François Hannes

De bewoners van de landelijk gelegen boerderij waren verliefd op de plek waar ze leefden, maar voelden zich door de onpraktische indeling niet geheel thuis in hun eigen huis. Ook misten ze een connectie met de tuin en de omgeving. Hoe het voorheen was, kunnen ze zich na de grondige renovatie niet meer herinneren. Wat ze wel weten, is dat het maatwerkontwerp van topdesigner François Hannes al hun zintuigen prikkelt en zorgt voor een ultieme vorm van welbehagen. Een opeenvolging van wow-momenten, waarin creativiteit, de passie om voor het allermooiste resultaat te gaan, de persoonlijkheid van de bewoners en het vakmanschap van alle betrokken partijen elkaar op prachtige wijze vinden.  

Aan de voorzijde voorzag François het exterieur van de boerderij van extra grandeur door sfeerverlichting toe te passen, de woning te voorzien van een nieuwe voordeur en door de grootste raampartij in de gevel te vervangen door een maatwerkoplossing. De deur komt uit de eigen collectie van François de Chapter One – en is in een donkere kleur gespoten en voorzien van een strook donkergrijs glas, waardoor je wel van binnen naar buiten kunt kijken, maar niet van buiten naar binnen. Bij de raampartij, waarachter zich de chillruimte van de dochter bevindt, paste hij donkere aluminium kozijnen toe en is de glaspartij omkaderd met donkergrijs glas. Aan de binnenzijde is de maatwerkoplossing voorzien van stijlvolle shutters. De achterzijde van de woning gaf François een behoorlijke upgrade door een uitbouw te ontwerpen waaraan een overdekt terras grenst. Het voorste gedeelte van de achtertuin verrijkte hij met een meer dan royale border van cortenstaal, waarin weelderige beplanting voor sfeer en beleving zorgt en een link legt met de rest van de tuin en de natuurrijke omgeving.  

gang, trap
woonkamer, bank
woonkamer, haard
Vervolmaakte setting  

Via een fraaie zichtlijn vanuit de imponerende entreeruimte kijken de bewoners uit over de eetkamer richting de tuin. Het eetgedeelte geldt voor de bewoners als een zeer geliefde ruimte en bevindt zich in de uitbouw, van waaruit ze genieten van de connectie met de tuin. Het ronde akoestische plafond lijkt in de kamer te zweven en vormt een eenheid met het precies even grote ronde tapijt. De verlichting, het bijzondere hout op de wand en de gordijnen vervolmaken de setting. Gaan we vanuit de entreehal naar links, dan bereiken we de maatwerkkeuken. Net als de eetkamer een ruimte waarin de bewoners – fervente kokers en gastheer en -vrouw van vele etentjes – graag verblijven. Aan de straatzijde voorzag François het riante eiland van een barretje, dat uitnodigt om lekker aan te zitten tijdens het ontbijt of om aan te borrelen terwijl er wordt gekookt. De schuifdeur in de keuken leidt naar de reeds genoemde chillruimte van de dochter des huizes.  

eettafel
Toegang tot een ‘heiligdom’ 

Dwars door de woning creëerde hij een lange zichtlijn die van de keuken tot de haardpartij in de living loopt en vanuit de keuken gezien aan de rechterzijde onder meer is voorzien van een barretje en een televisie. De houten balkenconstructies – François koos voor doorleefd hout – bij de keuken en de living geven de woning karakter en een ziel en leggen qua vormentaal een link met een torii, een traditionele Japanse poort die meestal toegang verschaft tot een Shintō-heiligdom. De torii worden gezien als de ruimtelijke overgang van de ‘gewone’ wereld naar het heilige. In dit geval de plek waar het eten wordt bereid en waar het gezin bij de haardpartij en de televisie tot rust komt. Doordat het hout los van de wanden is geplaatst en sierlijk is verlicht, wint de constructie aan waarde. In de riante living vormen de bijzondere haardpartij, het luxe meubilair, de rijke stoffen en de verlichting – het door François op maat ontworpen lichtplan verhoogt in de gehele woning de sfeer – voor een warm en glamoureus totaalplaatje.  

slaapkamer
badkamer
badkamer
Kers op een overheerlijke taart  

Op de eerste verdieping van de imposante boerderij is met de privévertrekken van de opdrachtgevers een huzarenstukje geleverd. Het slaapvertrek kent door de openheid en de grootte een loftachtige uitstraling, waarin het bed en de stijlvolle achterwand als een kunststuk worden gepresenteerd. De constructie domineert het totaalbeeld en accentueert de breedte van de ruimte. In de royale badkamer koos François voor een parketvloer, een fraaie kastenwand waarin een grote nis is verwerkt, en een meer dan bijzonder bad. Om het designobject extra waarde te geven, koos hij ervoor om boven het bad sfeerverhogende verlichting van Brand van Egmond toe te passen. Ook de wastafeltjes van eeuwenoud versteend hout op het maatwerkwasmeubel zorgen voor een bijzondere touch in de exclusieve ruimte. Maar de echte kers op toch al overheerlijke taart is zonder twijfel het kunstobject waarin het toilet en de doucheruimte zijn verwerkt. Het unieke ontwerp bestaat van vloer tot wand en plafond uit hetzelfde Italiaanse marmer en straalt ultieme luxe uit. Het linker gangetje van de stijlvolle ‘grot’ leidt naar het toilet en via de doorgang aan de rechterzijde bereiken we het douchegedeelte. Douchen was nog nooit zo bijzonder.