Zware contrasten voor indrukwekkende eerste indruk

Hollands Maatwerk

Wanneer de klanten echte liefhebbers zijn van koken, is het van groot belang om het keukenontwerp daarop aan te passen. In deze grote leefkeuken is veel ruimte gecreëerd voor culinaire belevenissen waarbij ook is ingespeeld op het functionele aspect. De bewoners van deze prachtige woonboerderij – die overigens volledig gerestaureerd is – hebben gekozen voor een keuken bomvol apparatuur: een grote koelkast, twee (!) vaatwassers, een royale vriezer, stoomoven, koffieapparaat oven, vacumeerlade én warmhoudlade. Maar ook op het esthetische aspect is nergens ingeleverd: een donkere keuken in een lichte ruimte voor zware contrasten, alles van eiken en een prachtig granieten werkblad.

keukenbald
keukeneiland met barkrukken
keukeneiland
keuken
Dynamiek

De indeling van de keuken is overzichtelijk: een riante kastenwand over de volledige breedte van de wand en een eiland van 3.20 bij 1.20 dat er haaks op staat voor wat dynamiek in de ruimte. De kastenwand is volledig symmetrisch vormgegeven als je kijkt naar de plaatsing van de apparatuur. Eromheen is enorm veel kastruimte gecreëerd, waar je eigenlijk nooit te veel van kan hebben. Helemaal links en rechts is ruimte getekend voor een nis en open ruimte erboven, zodat ook sfeerverlichting geïntegreerd kon worden. De twee nissen zijn ingekaderd met een lichte eiken, zodat ook hier weer echt een mooie eyecatcher waar te nemen is. Het granieten blad van het eiland is tevens donker en versterkt daardoor het moderne en stoere karakter van de ruimte. De spoelbak, kookplaat en wokpit zijn hierin strak weggewerkt. Ook de plafondunit met afzuiging komt uit de koker van Hollands Maatwerk.

keuken
keuken met wijnkoeler
Culinair paradijsje

De uitsparing onder het eiland creëert zitruimte voor twee personen. Deze opzet lijkt heel universeel, maar is een zeer bewuste keuze van de bewoners. De vrouw des huizes brengt namelijk de meeste uren door in dit culinaire paradijsje, dus alle gelegenheid voor de man om een wijntje erbij te pakken uit de wijnklimaatkast en de vrouw te vergezellen. Deze opzet is perfect wanneer het begin van de avond aanbreekt en het prettig is om de dag met elkaar door te nemen, terwijl je ook productief bezig kunt zijn. Deze keuze zie je tegenwoordig veel terugkomen en ontpopt zich tot een ware trend. Als je de keuken inricht als een ruimte om ook echt te zijn en tijd door te brengen, wordt ze ook echt een belangrijk onderdeel van het huis.

keukenbald
Persoonlijke wensen

De stijl van deze keuken past goed binnen de moderne stijl. Het blad is niet te dik en niet te dun, waardoor het geen dominante factor binnen het ontwerp is. Alles is strak en nagenoeg greeploos. De twee lange deuren in de kastenwand beschikken wel over een handvat, maar dat is een langgerekt ontwerp dat perfect past binnen dit robuust moderne plaatje. De nisjes links en rechts lijken ook apart ingericht te zijn: luxe whiskeys voor de man aan de ene kant en exclusief glaswerk voor de vrouw aan de andere kant. Omdat de leden van het ontwerpteam van Hollands Maatwerk jarenlang zelf op de werkvloer hebben gestaan, weten ze exact wat de mogelijkheden zijn en kunnen ze zulke persoonlijke wensen met gemak realiseren.

Ontdek meerdere projecten van Hollands Maatwerk