Kempische woning in Zuid-Holland

Overgewaaid uit Kempische streken

Een luxe, ruim aanvoelende woning op een relatief smalle kavel; dat realiseerde AA+ Ontwerpbureau voor de opdrachtgevers in Zuid-Holland. Voor deze opdrachtgevers ontwierp Marinus Weijers, ontwerper en eigenaar van dit bureau, zowel het exterieur als het interieur van de woning.

De tuin werd ontworpen in samenspraak met tuinarchitect Ron den Dikken.

De woning en tuin werden gerealiseerd in de Kempische stijl, een stijl die is overgewaaid uit de Kempische streken van België en die zich kenmerk door de authentieke bouwstijl en de ambachtelijke, hergebruikte materialen.

Populaire stijl

“Kempische huizen zijn vaak grote woningen, die eruitzien als een klein dorpje. Het lijk alsof er iedere keer iets is aangebouwd, terwijl het in werkelijkheid in één keer werd gebouwd”, vertelt Marinus Weijers. De reden dat deze stijl zo populair is?

“Een Kempische woning ziet er oud en sfeervol uit. Het hergebruiken van ambachtelijke materialen is beter voor het milieu en zorgt ervoor dat je het nieuwbouwsfeertje – wat mensen vaak niet willen – kwijt bent.”

Oude, doorleefde materialen

In deze woning is de Kempische stijl gerealiseerd door twee soorten oude, afgebikte steentjes door elkaar te mixen: 70% van deze steentjes is rood-oranje en 30% is rood-bruin. Daarna is een geel-beige restauratievoeg toegevoegd.

In de tuin is gebruikgemaakt van Scoria Bricks. Dit zijn zeer oude gebakken stenen met een unieke doorleefde uitstraling. Uiteraard komt de stijl ook binnen in de woning terug, met doorleefde houten vloeren en een zandstenen schouw.

Uitblinken in kwaliteit

De grootste uitdaging voor de ontwerper zat hem in de ligging van de woning. Rechts van de aangekochte kavel stond al een grote, Kempische woning en links stond een grote villa. Daardoor bestond de kans dat de woning op het smalle kaveltje zou wegvallen tussen de twee reuzen.

“In plaats van groter en hoger te bouwen om maar niet weg te vallen, hebben we besloten te focussen op luxe en detail. De woning moest opvallen door kwaliteit in plaats van door omvang. En dat is gelukt; de woning valt op vanwege zijn exclusiviteit, die voortkomt uit het materiaalgebruik en de detaillering”, aldus de ervaren ontwerper.

Vertrouwen van de opdrachtgever

Hoe deze woning tot stand kwam? “De opdrachtgevers hadden mijn werk gezien en zeiden: we hebben er vertrouwen in, maak er wat moois van!  Ik kreeg met andere woorden alle vrijheid om het huis te ontwerpen. Die speelruimte heb ik met beide handen aangenomen”, vertelt de architect gepassioneerd.

Dit vertrouwen was natuurlijk wel ergens op gebaseerd: ontwerpbureau AA+ bestaat volgend jaar alweer 10 jaar en Marinus Weijers heeft dan ook vele woningen gerealiseerd in de Kempische en de Gooische stijl.

Eén persoon voor het exterieur, interieur en de tuin

Bijzonder aan AA+ ontwerpbureau is dat de eigenaar, Marinus Weijers, zelf alle verschillende onderdelen van het huis ontwerpt.

“Vaak heb je voor een nieuwbouwwoning een architect voor de buitenkant, een stylist voor de binnenkant en een hovenier die zijn eigen tuin tekent. Drie eigenwijze mensen met verschillende belangen en opvattingen. De afstemming is dan niet altijd ideaal.”

“Door alles door één iemand te laten ontwerpen, zorg je ervoor dat je woning één geheel is, dat binnen en buiten perfect in elkaar overlopen en dat er een harmonie is tussen het exterieur en het interieur van de woning”, aldus de bevlogen ontwerper.

Tot in de kleinste details

Daarin zit dan ook gelijk de meerwaarde van AA+ ontwerpbureau. Marinus Weijers denkt van A tot Z mee en is bij de ruwbouw al bezig om het zo te maken, dat het er in de afbouw perfect uitziet.

“Goed luisteren naar wat de klant wil en dat naar een hoger niveau tillen, dat is mijn doel.” Zijn klanten zijn dan ook erg tevreden met zijn werk. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat veel opdrachten door mond-tot-mondreclame ontstaan.

“Deze opdrachtgevers waren bijvoorbeeld zo blij met het eindresultaat dat ze me hebben aangedragen bij hun familie, voor wie ik nu ook een woning ontwerp”, zegt de ontwerper trots.

Fotografie interieur | Michael van Oosten 

Met dank aan de belanghebbende partijen: 

AA+ ontwerpbureau | Ron den Dikken | C.W. Rustiekbouw B.V.