Waar het leven begint en de liefde nooit eindigt

Daniela Cupello

Een prachtig Italiaans gezegde dat de warmte en liefde binnen een familie weergeeft. Een gezegde dat zo goed van toepassing is op de inrichting van een prachtige villa in Brabant, waar Daniela Cupello wederom haar Italiaanse komaf niet heeft verloochend in het interieurdesign. Het resultaat is oogstrelend, warm en in balans. Een plaats waar rust heerst, waar de bewoners en hun gasten zich kunnen nestelen en zich tegoed kunnen doen aan een interieur dat volledig omarmt. Het gevoel dat je krijgt wanneer je van een Toscaans landschap geniet bij ondergaande zon. Het project betekent voor Daniela meer dan een opdracht voor een interieurontwerp. De opdrachtgeefster en Daniela hebben een historie samen; het design is dan ook in samenspraak tot stand gekomen.

Houten plafond deuren
Houten structuur deur
Rijke transformatie van een bestaande ruimte

“De villa is een tweede huis van mijn opdrachtgeefster”, opent Daniela het ge – sprek. “Wij kenden elkaar al, de eigenaresse doet namelijk in vastgoed. Huizen aankopen, verbouwen en weer verkopen. Zij houdt zich actief bezig met dat hele proces en weet waar ze over praat. Toen ze deze woning kocht, zocht ze mijn hulp om het interieur opnieuw vorm te geven. De gezamenlijke reis op weg naar het einddoel begon met het bestuderen van de plattegrond van de woning. In het nieuwe ontwerp dat ik voor de lay-out van de woning heb gemaakt, zijn muren en deuren verplaatst of weggehaald om optimale zichtlijnen te creëren. 

Gelukkig waren we het snel met elkaar eens: we denken hetzelfde over esthetica. De grootste metamorfose heeft plaatsgevonden in de keuken. Een kookeiland van vijf meter lang doet eer aan de keukenruimte. Dat is de plek waar je al kokend je gasten om je heen kunt verzamelen, om tot de mooiste gesprekken te komen. Om verbinding te creëren tussen de dieper liggende keuken en de dining room, heb ik het kookeiland laten doorlopen tot op de grens van de eetkamer. Zo verbinden we de twee ruimtes, ondanks het niveauverschil.” Daniela staat bekend om haar prachtige combinaties van materialen in een interieur. “Ieder materiaal vertelt een eigen verhaal. Ook in dit interieur ben ik uitgegaan van natuurlijke materialen, die onderling contrasteren. Dat zie je terug in het keramische plaatwerk waaruit het kookeiland is opgebouwd. Datzelfde plaatwerk komt, weliswaar in een ander decor, terug in de badkamer. Daar is het gecombineerd met massief hout, waardoor je een natuurlijke spanning tussen hard en zacht creëert. Wat voor alle materialen geldt, is dat je het wilt aanraken. Je wilt de structuur en de temperatuur kunnen beleven.” Het materiaalgebruik van de gehele inrichting is zeer rijk en divers en beantwoordt volledig aan de behoefte van de mens aan tactiliteit. “Dat zie je ook terug in de keuze van stoffering van het bankstel in de woonkamer en de kussens die daar zijn gebruikt. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar ook met je ogen dicht valt er veel te beleven als je de stoffen aanraakt. De texturen zijn alle verschillend.” 

Warme, aardse tinten

Centraal in het interieurontwerp staat het gebruik van warme aardse tinten. Een mix van zachte tinten die gaan van gebroken wit naar beige, van zandkleur naar taupe. “In de woonkamer is taupekleurig suède behang toegepast rondom een nis die de muur verdeelt. Visueel levert dat een interessant beeld op; het behang nodigt je uit om het aan te raken. Het kleurgebruik, de mix van materialen en texturen en de directe combinaties van harde en zachte materialen maken dat je in het huis op ontdekkingsreis kunt gaan. Achter de gebalanceerde rust die elke ruimte uitstraalt, gaan veel verhalen schuil die erop wachten om te worden ervaren.” Het toepassen van bijzondere wallcovering is overigens ook een echt kenmerk voor een interieur van Daniela Cupello. Die bij de wastafel in de gang is hier een schitterend voorbeeld van.

Perfecte samenwerking

Om tot dit eindresultaat te komen, zijn de nodige stappen doorlopen. Te beginnen met het aanhoren van de wensen van de klant. Vervolgens is de indeling bepaald, werd het ontwerp gemaakt en een verlichtingsplan opgesteld. “De fase die daarna kwam was het presenteren van sfeerbeelden en het creëren van de inrichting, waarbij de materialen en de kleuren werden bepaald”, zegt Daniela tot besluit. “In het hele proces heeft de opdrachtgeefster intensief met mij samengewerkt. We zijn zelfs samen naar Spanje geweest om de keramische platen uit te zoeken. Doordat zij binding heeft met mijn werk, vormden we een goed team. Het eindresultaat spreekt dan ook voor zich!”

Fotografie: Ellen Breedveld

Ontdek meerdere projecten van Daniela Cupello