Home » Geslotenheid versus openheid

Geslotenheid versus openheid

Door Veerle van Heertum

Op een prachtige plek in het noorden van Amsterdam genieten de bewoners van een unieke, warme woning, die aan de straatzijde een gesloten karakter heeft en dankzij de vele raampartijen aan de achterzijde baadt in het natuurlijke licht. Door die ramen hebben de bewoners tevens een fraai zicht op het aangrenzende park en de natuurlijke omgeving.

Studio RIANKNOP dacht mee over de gevel, maakte de indeling en ontwierp het gehele interieur. Door deze aanpak sluit het interieur prachtig aan bij het exterieur. “Geheel in waterlandstijl is de gevel bekleed met hout. We hebben gebruikgemaakt van zwart hout, dat het grafische lijnenspel van de gevel benadrukt”, aldus interieurarchitecte Rian Knop. “De woning is een hedendaagse variant geworden op een traditionele bouwstijl.”

Optimale verbinding

Om tot de perfecte indeling van de woning te komen, besteedde Rian veel tijd en aandacht aan het met elkaar verbinden van de verschillende leefruimtes. “De begane grond, met keuken, haard en werkkamer, heeft een connectie met de eerste verdieping door middel van een grote vide en een in het oog springende trap. Op deze verdieping is een extra woonkamer met dj-booth, bibliotheek en een filmhoek gerealiseerd en vinden we tevens de slaap- en badkamer van de opdrachtgevers”, aldus Rian. “Verbindingen zijn gecreëerd door middel van een open keukenkast, die door de verdiepingsvloer heen steekt en uitmondt in een boekenkast. De betonnen vloer loopt door richting de tuin, waardoor ook op die manier eenheid ontstaat. De harmonicapui met haakse hoek kan in zijn geheel worden geopend en zorgt voor een optimale verbinding met de tuin.”

Unieke keuken

Eyecatcher op de begane grond is de indrukwekkende en oogstrelende maatwerkkeuken. “Op de fronten zijn herinneringen van de bewoners geprint, alle apparatuur is weggewerkt en de keuken doet tevens dienst als steun voor de verbindende kast en de trap”, bespreekt Rian het verbluffende maatwerkobject. Sfeerverhogend zijn de handgebakken zelliges in de keuken, die we ook zien in de chique badkamer. “Met deze tegels voegen we ziel en karakter toe aan de nieuwbouwwoning.”

Fotografie: Phenster – Mark Kuipers

De volgende partijen werkten mee aan dit project:

Studio RIANKNOP | Solarlux